Taiteilijaesittely –Vesi tiennäyttäjänä

 

Marja Pessi syntyi vappuaamuna Oulussa 1954. Taiteilijan polku on kulkenut suurten vesien ja tunteiden johdattamana maiseman ääreltä toisen luo. Lapsuuden ensimmäiset vuodet kuluivat kirkkaan Oulujärven tuntumassa, Pelsonsuon hallakoeaseman alavissa suomaisemissa. Tuolta ajalta kaitafilmille on tallentunut väriliituja tiukasti kourassaan pitelevä taiteilijanalku.

 

Vesi on ollut jatkuvasti läsnä tämän liikkuvaisen elämänmatkaajan maisemissa. Pelsonsuon jäädessä taakse suomaisemat vaihtuivat toisiin taiteilijan muuttaessa evakkokarjalaisvanhempiensa ja sisarustensa mukana Hämeeseen, Leteensuon suoviljelykoeasemalle.

 

Taiteilijan täytettyä kymmenen vuotta perhe muutti jälleen uuteen kotiin Suomenlahden kaislikkoisten rantojen lähelle Espoon Tapiolaan. Syntymäpaikan Pohjanlahden perukan vesien sekä Hämeen sisävesien kautta taiteilijan tie kulki Suomenmaata ympäröivän meren läheisyyteen.

 

Meri on johtanut kuvantekijän kotiin myöhemminkin. Puolen vuoden oleskelu vuonna 2005 Pykeijan kalastajakylässä Jäämeren rannalla johdatti taiteilijan takaisin Suomen puolelle. Inarijärven rannalle, Paljakkavaaran rinteelle, nousivat niin ateljee kuin kotikin.

 

img_5120.jpg

Tätä taiteilijaa on hemingwaymäisesti vienyt eteenpäin elämänvirta, ei kunnianosoitusten ja tunnustusten keräily. Elämä ja taide kietoutuvat toisiinsa erottamattomasti. Ei ole toista ilman toista. Taide ruokkii elämää ja elämä taidetta. Taide muuntuu elämäksi ja elämä taiteeksi. Tämän tanssin ehdoilla taiteilija Marja Pessi jatkaa edelleen kulkuaan Suo-men maan kamaralla.